Akupunktur

Akupunktur har använts som en medicinsk behandlingsform under lång tid för att bota och lindra smärta och sjukdom. 1984 godkände socialstyrelsen akupunktur med västerländsk inriktning som behandlingsmetod för smärta inom sjukvården vilket innebär att förklaringsmodellerna bygger på ett fysiologiskt resonemang. På Anatomical använder vi oss framför allt av akupunktur i smärtlindrande syfte i muskler och leder, oftast i kombination med naprapatbehandling för att nå ett bättre resultat när det är indikerat. Vi diskuterar alltid grundligt dina besvär och utför en grundlig undersökning, för att kunna avgöra vilken behandling som är lämpligast för just dig.

Medicinsk Akupunktur kan exempelvis användas vid:

– smärta från en vävnadsskada

– muskel- och ledsmärtor t ex. tennisarmbåge

– smärtor i samband med artrossjukdom

– reumatologiska sjukdomar

– migrän eller återkommande huvudvärk

– bäckensmärta

Triggerpunktsakupunktur – ”dry needling”

Triggerpunktsakupunktur, eller också kallat dry needling, är en metod där smärtande punkter i muskler och bindväv, s.k. ”triggerpunkter” stimuleras med en akupunkturnål. Behandlingen utförs under några sekunder och är kraftfull och effektiv.

 Hur akupunktur fungerar

Akupunktur påverkar det autonoma nervsystemet, det vill säga det nervsystem som vi inte kan styra med viljan. Vi använder akupunkturnålar för att stimulera särskilda punkter som skickar impulser via nerverna till ryggmärgen och sedan vidare till hjärnan. Som svar på stimuleringen börjar det centrala nervsystemet i hjärnan öka produktionen av olika smärtlindrande ämnen. Ett sådant ämne är endorfin -kroppens eget morfin. Blodgenomströmningen ökar, vilket påverkar läkningsprocessen.